Vakavissaan, naurua pidätellen Arkipäivän kybernetiikkaa

Täky Illmanin Mikalle

Presidentinvaalitaktikoinnit pistävät miettimään. - Voivatko pelimiehet ohjailla yhteiskunnan kehitystä yleisemminkin? Minkälaisia pelejä meidän kustannuksellamme käydään?

Systeemiset ilmiöt ovat jähmeitä: ne ovat ne "heikot signaalit" jotka summautuvat, ja niitä täytyy olla paljon, että lopputulos muuttuisi merkittävästi. Pyrkimys löytää yksittäisiä kausaalisia syysuhteita ilmiöiden taustalta yleensä epäonnistuu. Tarvittaisiin erittäin pitkä aika ja erittäin suuri vääntövoima, että jokin yksittäinen toimija voisi maailmaa muuttaa.

- Uskon, että ne ikuiset kaksi RKP:n ministeriä ovat yksi sellainen pieni muutosvoima, joka johdonmukaisella painostuksella murtaa kalliotkin. Kun taustalla on vielä pohjaton säätiövarallisuus, saavutetaan pitkällä aikajänteellä merkittäviä tuloksia. - Yritän perustella väitteeni ... heh.


Yhteiskunnan toiminta perustuu verkostoihin, ja vaikutusvallan saamiseksi on miehitettävä avainpaikat, joissa toimien asioita voi vaivihkaa jarrutella tai vauhdittaa, ja joista käsin
yhteiskunnalliset vapausasteet saadaan määritellyiksi. Yksi avainpaikka on esimerkiksi se vähemmistövaltuutetun toimi, johon Eva Biaudet oli saatava vaikka pätevyysehtoja kiertäen: tällöin RKP:n kanta tulee otetuksi huomioon kaikissa vähemmistökysymyksissä. - Mutta näinä aikoina erityisen keskeisiä ovat avainpaikat oikeuslaitoksessa.

Väitän, että "tankesmedjojen" julkilausumattomana tavoitteena on suomalaisen yhtenäiskulttuurin murentaminen (eiku "impivaaralaisuuden torjuminen"). Tämänkaltaiset systeemiset muutokset edellyttävät ajattelutapojen syvällistä muuttamista, ja tähän soveltuvat erinomaisesti suvaitsemattomuuteen ja rasismiin keskittyvät noitavainot.

Kun syytteet ovat riittävän absurdeja ja epämääräisiä, kukaan ei oikein tiedä mitä pitää pelätä, mikä on sitä pahaa; sen määrittämiseen tarvitaan korkeimpia oppineita, aikamme papistoa, joiden käsiin on uskottu oikeus, totuus, ja pyhyys. Kaikissa suomalaisissa asuu kavahdettava perisynti, metsäläisyys ja rasismi. Viimeisen totuuden määrittelee valtakunnansyyttäjä, joka voi kulisseissa ohjata koko oikeuslaitosta.

 

Tarkastellaan hieman valtakunnansyyttäjä Mika Illmania, suomenruotsalaista oikeusoppinutta. Hän lienee se, joka oli ajavana voimana hankittaessa esimerkiksi Jussi Halla-aholle blogikirjoituksestaan viharikostuomio ikuiseksi rasitteeksi (ainakin tähän vihjaa oikeudenkäyntiä seurannut Johan Bäckman: "... kuin koko oikeudenkäynnin pääasia olisi ollut Illmanin arvovalta").

Illmanin väitöskirja "Hets mot folkgrupp" (ruotsin kielellä juu) vuodelta 2005 vaikuttaa selvältä tilaustyöltä: siinä on (kieli keskellä suuta!) määritelty ylin tieteellinen totuus - johtopäätöksenä väitöskirjassa todetaan asialliseksi

... jättää rangaistavan alueen ulkopuolelle ilmaisut, joissa puhuja ainoastaan esittää käsityksensä siitä, että jokin kansanryhmä on ylivertainen tiettyihin toisiin nähden.

Näin ollen blogistanissakin esille nostettu RKP:n henkinen isä Axel Olof Freudenthal, selkeä rasisti, selviäisi oikeudessa puhtain paperein; sen sijaan langettavaa on

... kehottaminen rasistiseen vihaan kansanryhmää vastaan siitä huolimatta, että kehottamisessa ei suoranaisesti ole kysymys yllyttämisestä väkivaltaan tai syrjintään.

Tällaisen ehdonhan täyttää esimerkiksi tämä blogikirjoitus ... elämme mielenkiintoisia aikoja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jari Eteläsaari

Sama ilmiö on nähtävissä muissakin länsi-euroopan maissa, ja taustavoimina tälle kehitykselle on ollut pääosin vasemmistoa edustavien puolueiden näkemykset. Suomen RKP-on tosin poikkeus, ja sinänsä kiinnostava kun näiden luulisi olevan aika hyvin perillä miten paljon ongelmia ruotsissa on, mutta ilmeisesti eivät ole.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... taustavoimina tälle kehitykselle on ollut pääosin vasemmistoa edustavien puolueiden näkemykset"

Juu, on esitetty sellaistakin, että kommunistien viimeinen juoni oli subversio, eli länsimaisen yhteiskunnan mädättäminen sisältäpäin tuomalla systeemiin yhteiskuntaa hajottavia meemejä.

Mutta RKP ei kai pyri yhteiskunnan kaatamiseen, ainoastaan suomalaisuuden heikentämiseen, niin että ruotsinkielisten etuoikeudet voidaan säilyttää (hajoita ja hallitse nääs). - Makoisaa vihapuhetta, nam!

Jarmo Makkonen

Löytyykö mistään muusta maasta RKP:n kaltaista puoluetta joka olisi kyennyt ajamaan kaikessa politiikassa vain 5% etujen ajamiseen ohi valtaväestön?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Eniten RKP:ssä huolestuttaa se, että ollakseen leppäkerttu se on melkoinen hämähäkki. Vallan väärinkäytön estämiseksi määriteltiin aikoinaan se Montesquieun vallan kolmijako; nyt kuitenkin lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on yhdistymässä samoihin käsiin, kun sama nomenklatuura on tuomioistuinten huipulla ja aina hallituksessa - ja kun vielä muut puolueet on solutettu: SDP:ssä on esimerkiksi Paavo Lipponen ja Maarit Feldt-Ranta, ja Kokoomuksessa Kimmo Sasi ja Alexander Stubb ajamassa ruotsalaisuuden asiaa. - Pitkä aika ja raha - se kai on se selitys puolueen koko aika kasvaneeseen vaikutusvaltaan. Eikä koskaan voi aliarvioida hyödyllisten idioottien merkitystä!

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Hämmästyttävää, että jaksat taistella tällaisia ylivoimaisia tutkaimia vastaan. Itse koen suomalaiskansan historiallisen alistustaakan niin ylivoimaisena, etten näe mitään toivoa siitä vapautumiseen.

Kansallisen psykoanalyysin tarpeellisuudesta olen yrittänyt pitää ääntä. Vain syventävä keskustelu voisi auttaa kansallista alistuneisuuttamme koskevan yleisemmän ymmärryksen lisääntymistä. Lähtökohtana voi toimia myös se näennäisesti täysin käsittämätön ja selittämätön tilanne, että sadan vuoden itsenäisyydestä huolimatta elämme yhä kielikysymyksessä muutaman prosentin ehdoilla -- kun nämä prosentit edustavat meitä vuosisataisesti alistaneen herrakansan historiallista perintöä.

En usko että missään muualla maailmassa on itseään demokratiaksi nimittävää maata, jossa muutaman prosentin vähemmistö voisi pakottaa enemmistön opettelemaan oman kielensä. Se on aivan käsittämätön ja järjetön tilanne. Mutta kun kysytään miksi näin on -- miten tällainen voi olla mahdolista -- vieläkään emme pysty sitä selittämään.

Jos sanon, että se joka ymmärtää tämän käsittämättömän alistuneisuuden historiallisen taakan, irtoaa toistaiseksi niin pitkälle tyypillisen suomalaisen elämäntunnoista, ettei hänen sanoillaan enää ole kosketuskohtaa yhteiskunnallisessakaan keskustelussa, eikö se kuvaa jotenkin sitä toivottomuutta jonka edessä nykytilanteessa olemme?

Juuri tällaisessa toivottomassa vaiheessa mielestäni ja oman kokemukseni mukaan toistaiseksi elämme. Se syvä tapa jolla kansamme on historiallisesti alistettua -- ja siitä seuraten esimerkiksi kaikissa asioissa kahtiajakautuvaa ja siksi mitään asiakysymyksiä käsittelemään kykenemätöntä -- jää toistaiseksi jokseenkin kaikilta tajuamatta. Pakkoruotsista toki puhutaan, mutta kysymyksen historiallisia ulottuvuuksia ja vuosisataisen alistamisen taakkaa ja määrää ei vielä ymmärretä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Hienoa että ainakin sinä näet asiassa jotakin pohdinnan arvoista. - Ei masennuta! Elämme erikoista aikaa, jolloin on monenlaisia jännitteitä odottamassa purkautumistaan - ja jännitteet synnyttävät kiinnostavaa elämänvoimaa (tässä tapauksessa toistaiseksi pelkkää vihapuhetta).

Lohdutus on se, että kun jokin järjestelmä on hiottu "täydelliseksi", kun esimerkiksi tämä ruotsitus on saatu aukottomaksi jäykäksi paketiksi, se romahtaa mahdottomuuttaan ympäristön alati muuttuessa. Luonto on outo ja ihmeellinen, mutta mikään ei vältä kuolemaa!

Mutta asiat pitäisi kyllä ymmärtää, läpikäydä jonkinlainen "systeeminen psykoterapia". Muuten käy taas niin, että kun rakenteet sortuvat, hakeudutaan uudestaan vastaavanlaiseen ahdinkoon (voitaisiin puhua "systeemisestä läheisriippuvuudesta").

- Piintyneenä tutkijaluonteena totta kai jaksan penkoa tällaisia ... sehän on vähän kuin muillakin luonnontutkijoilla: palkinto on se, että löytää jonkin uuden struktuurin jota ennen ei ole hahmottanut, mallin joka auttaa taas vähän lisää maailman ymmärtämisessä. Verrattuna luonnonjärjestelmiin, lisää kiinnostavuutta yhteiskunnan malleihin tuo se, että kaikkea ei ole luonut se "sokea kelloseppä" vaan välillä pelissä tosiaan on "älykäs suunnittelija"!

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Haluaisin vielä lisätä, että tilanne ei ole toivoton, mielialat voivat muuttua nopeastikin. Ei tämä alamaisuusasenne ole mitenkään ikiaikainen: Riitti sata vuotta, yksi Kalevala ja yksi Kultakausi että oltiin heimoaatteen ninmissä valmiit yhdistämään koko suomalaisuuden alue. - Tämän kirkasotsaisen rynnistyksen pysäytti kansalaissota, ja erityisesti talvi- ja jatkosota: häviäjät pistettiin niin nöyriksi ja unohtamaan ylpeytensä. Ja jotkut tietenkin käyttivät tilannetta hyväkseen ... Periaatteessa Neuvostoliiton sortuminen antoi mahdollisuuden uudelle nousulle; saattaa olla että pienikin kipinä saa nykyisen jännittyneen tilanteen laukeamaan. - Syntyjä tarvitaan. Mutta siihen voisi riittää se, että jokainen yksittäinen suomalainen sisäistäisi vaikkapa seuraavat ajatukset:

http://heikkihyotyniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6...

Toimituksen poiminnat