Vakavissaan, naurua pidätellen Arkipäivän kybernetiikkaa

Lupaan viimeinen kerta tästä

Olin taannoin yksissä naisystävän kanssa, jota vaivasi mustasukkaisuus. Jos kerroin että töissä oli ollut hauskaa, hän selvästi vaivautui. Eräänä päivänä hän sitten sanoi etten saa olla tekemisissä naispuolisten työkavereideni kanssa. Luulin sitä vitsiksi ja nauroin hänelle päin naamaa. Mutta hänpä loukkaantui verisesti - hänen todellisuudessaan pelko oli perusteltu.

Kyse taisi olla projektiosta: hän heijasti omat käyttäytymisen mallinsa minuun. Hän epäili minua pettämisestä, koska asia kiehtoi häntä itseään.

 

Tältä pohjalta yritetäänpä vielä saada uutta näkökulmaa siihen rasismiin - ei käsitemäärittelyjen pintatasolla, vaan jonkinlaisten dynaamisten voimien ja vastavaikutusten tasolla, pinnan alla. Ei kysytä mitä vaan kysytään miksi: kun nähdään ajavat voimat, voidaan ymmärtää muodostuvia kestäviä "pyörteitä", ajattelun syvärakenteita, jonkinlaisia attraktoreita. Pahimmillaan yksilöiden henkilökohtaiset mallit heijastuvat nimittäin koko yhteiskuntaa vaivaavaksi epäluuloksi ja -luottamukseksi; niin, tapahtuu "systeeminen projektio".

"Ei saa muistella menneisyyttä" ... - Päin vastoin, sitä pitää pöyhiä kunnolla, menneisyys on ainoa mistä voi ottaa oppia. Ja kun sitä ei ole juurikaan uskallettu tehdä, sieltä voi helpostikin saada uusia näkökulmia.

 

Suomessa on ollut oikeaa rasismia.

Asiat juontuvat kaukaa: älä koskaan väheksy systeemien hitautta ja syntyjen merkitystä. - Carl von Linné, Ruotsin tieteen pyhimys, luokitteli kaiken, myös ihmiset; hän se ensin keksi suomalaisten olevan alempaa rotua, kun taas ruotsalaiset olivat ihmiskunnan aatelia; tämän todisti myöhemmin Arthur de Gobineau, sen arjalaisteorian kehittäjä. Aateluus velvoitti, ja Ruotsiin perustettiin tässä hengessä maailman ensimmäinen valtiollinen rotuinstituutti 1922. "Itäruotsalaiset" seurasivat mallia innokkaasti, ja Freudenthalin hengessä suomenruotsalaisuus-termin määrittelyssäkin oli 1900-luvun alussa vahva rotupainotteinen sävynsä.

Höpö höpö? - No tulkoon mainituksi, että esimerkiksi Kielirauhakomitea edellytti vielä 1945 "rasistissävytteisestä" finne/finländare-erottelusta luopumista. - Ruotsalaisten selvittyä sotien jälkipyykeistä kuin koira veräjästä, mikään totuuskomissio ei ole kuitenkaan koskaan käynyt läpi ruotsalaista rasismia (rotuinstituuttikin muutti vasta 1950-luvulla nimeään!).

 

Suomessa on yhä oikeaa rasismia.

Asenteet tulevat pintaan sliipatun ulkokuoren läpi vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi perussuomalaisten suosion pelottavasti kasvaessa viime keväänä. Stefan Wallin tuli todenneeksi, etteivät perussuomalaiset ole vielä tottuneet "möbleerattuihin huoneisiin"; Jörn Donner puolestaan kertoi, kuinka "apinat ovat laskeutuneet puusta" (katso tallenteesta kohdasta 25 min eteenpäin). - Ja "suvaitsevaiset" kautta puoluekentän ovat ylenkatseessaan noudattaneet esimerkkiä, annettua sivistyksen mallia.

Rasismi on pohjimmiltaan sitä, että toisenlaisia ihmisiä pidetään itseä huonompina. Suomenkielisiin projisoidut rasismisyytökset kuulostavat niin absurdeilta, koska suomalainen ei todellakaan pidä itseään muita parempana! Yksittäiset "viharikokset" sitten taas ovat eri asia: ei luusereiden kesken synny solidaarisuutta, vaan halutaan painaa toista, olla edes hieman toista parempi.

Aitoa huolta ei tietenkään voi väheksyä, vaikka se perustuisikin projisointiin: pelko on todellista. Ilmeisesti suomenruotsalaiset (tai ainakin jotkut heistä) vilpittömästi pelkäävät villien tekevän vielä kansanmurhan. - Mutta oikeasti: mitä dyngaa näiden päässä liikkuu, mikä se on mitä he projisoivat?

 

On häpeäksi suomalaiselle demokratialle, että ollaan naimisissa tällaisen pirttihirmun (RKP) kanssa ja annetaan sen sanella säännöt. Asiat eivät itsestään parane, siinä ei auta vaikka kuinka nöyräksi rupeaisi. - En minäkään sen silloisen naisystävän kanssa pitkään ollut.

 

- No nyt kuuluisi sanoa: "tämähän ei ole ketään vastaan, pidän suomenruotsalaisista". Mutta tämä kannanotto on niitä vastaan, jotka ovat omaksuneet freudenthalilaisen ajattelun (jotka siis äänestävät RKP:tä), tai jotka muuten vain uskovat, että yksi ruotsinkielinen tietenkin vastaa kahtakymmentä suomenkielistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™
Jari Jakonen

Komppaan Facebook-Tykkää ja UusiSuomi-Suosittele nappeja painelemalla.

Jari Jakonen

"On häpeäksi suomalaiselle demokratialle, että ollaan naimisissa tällaisen pirttihirmun (RKP) kanssa ja annetaan sen sanella säännöt. Asiat eivät itsestään parane, siinä ei auta vaikka kuinka nöyräksi rupeaisi. - En minäkään sen silloisen naisystävän kanssa pitkään ollut."

ajattelu on kovin totuudellista ja siksi niin koskettavaa.

Tuli mieleeni, että kannattaisiko tämä blogi kokonaisuudessaan laittaa kommenttina Sampo Terhon 'Kataisen hallituksen kielipolitiikka huolestuttavaa' Puheenvuoroon, http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/98328-k...

Tulisi siten enemmän framille ja muillekin ajattelunsa avuksi tämä meitä koskettava tärkeä näkemys tai oikeastaan kirjoittamalla avaamanne polku kohdata tämä asia, joka ainakin itselleni on selvästi ollut torjuttu tabu - jo siitä keskustelemistakin olisin pitänyt aiemmin mauttomana ja paheksuttavana.

Terhon blogin loppupuolella näytti olevan Oikkosen tiivistys aihealueesta, sen yhteyteenhän tämän blogin korkeatasoinen näkemys sopisi hyvin...

t. JJ

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Kiitos kommentista ... mukava kuulla.

Jos minä laitan sinne Terhon blogiin linkin.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... asia, joka ainakin itselleni on selvästi ollut torjuttu tabu - jo siitä keskustelemistakin olisin pitänyt aiemmin mauttomana ja paheksuttavana"

Olet asian ytimessä, sanoisi Pulkkinen ... aina pitäisi kysyä kuka puhumattomuudesta hyötyy, kuka ilmapiirin on määritellyt. Itsesensuuri on sensuurin lajeista pahin.

Bill Gates sanoo, että "Suomi on ehkä ainoita maita maailmassa, joka on onnistunut muuttamaan kansalaistensa elintapoja terveellisemmiksi asennekasvatuksella" ... minusta tällainen nöyryys on hieman pelottavaa, se antaa erilaisille "asennekasvattajille" avaimet käteen.

http://www.hs.fi/talous/Bill+Gates+Suomessa+kaikki...

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

No nyt ollaan siellä pinnan alla tutkimassa suomalaisen rasismin syntyjä syviä. Ja mielestäni Hyötyniemi osuu oikeaan - Rotuoppiin ruotsalaisittain:

"Tärkeää oli mm. osata erottaa suomalaiset, jotka ei-arjalaisella taustallaan olisivat sekoittaneet puhtaan germaanisen rodun. Instituutti valisti myös maantiedon ja biologian opettajia sekä julkaisi "Ruotsalainen rotutieto" -kirjan."

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkeli/rotuoppia_ruo...

Ja näin opetettiin koulussa vielä omassa nuoruudessani 60-luvulla. Nuo asenteet elävät yhä, elävässä elämässä. Mutta sen sijaan, että suomenruotsalaisten pää-äänenkannattajat, HBL, FST, RKP, yms nostaisivat esille itsereflektion, he kääntävätkin syyttävän sormensa kohti suomalaisia...osoittaen taas jäälleen - te olette alempiarvoisia, TE olette rasisteja!

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Maailma jaksaa yllättää, aina vain voi ymmärtää lisää!

Vai että sinun aikanasi tällaisia luettiin vielä koulussa ...! Minä olen peruskoulun käynyt, ei siellä lietsottu eripuraa kansanryhmien välille. - Mistähän tuon "Ruotsalainen rotutieto" -kirjan saisi?

- Sinulle virtuaalihalaus!

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... En nyt eppäile mittään ... mutta tuo linkkisi ei enää toimi.

Jari Jakonen

23.2.2012 17:13 Elina Moustgaard lienee tarkoittanut tätä linkkiä: http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/rotuoppia_ru...

ja 'Rotuoppia ruotsalaisittain' ohjelmaa:

"1920-luvulla perustetun Ruotsin valtion rotubiologisen instituutin tarkoitus oli tutkia ja vaalia germaanista rotua. Suomalaiset kuuluivat rotuteorian mukaan vähemmän arvokkaaseen itäbalttilaiseen rotuun, jonka sekoittuminen jalompiin germaaneihin oli estettävä.

1800-luvulla syntynet teoriat germaanisen rodun ylemmyydestä innostivat ruotsalaisia tutkijoita. Pohjoisen rodun tieteellinen tutkimus vietiin pisimmälle juuri Ruotsissa, jossa kallonmittauksiin perustuvat todistelut pohjoisen rodun ylemmyydestä nostettiin kansallisesti ja myös kansainvälisesti tärkeäksi tieteenhaaraksi 1840-luvulta alkaen.

Sittemmin kyseinen ajanjakso on unohdettu Ruotsalaisesta tieteen historiasta, kunnes toimittaja Maja Hagermann teki vuonna 2006 laajan tutkimuksen ja kirjan aiheesta. Hegerman käsittelee kirjassaan Det rena landet (Puhdas maa) ruotsalaisen rotuajattelun historiaa ja muistuttaa miten naapurimaassamme luotiin myyttiä pohjoisesta germaanisesta rodusta.

Ruotsiin perustettiin valtion rotubiologinen instituutti vuonna 1922. "Laitoksen aikaansaannoksia eivät olleet vain pakkosteriloinnit vaan kokonaisen kansan tehokas valistaminen vaalimaan omaa rodullista puhtautttaan ja erinomaisuuttaan."

Rotujen sekoittuminen nähtiin suurena uhkana. Sen ehkäisemiseksi tarvittiin valistusta. Eri kansantyyppejä esittelevä näyttely opetti valokuvin ja piirroksin ruotsalaisia erottamaan oikeat rotupiirteet vääristä. Tärkeää oli mm. osata erottaa suomalaiset, jotka ei-arjalaisella taustallaan olisivat sekoittaneet puhtaan germaanisen rodun. Instituutti valisti myös maantiedon ja biologian opettajia sekä julkaisi "Ruotsalainen rotutieto" -kirjan.

Suomalaiset luettiin arjalaisten rotuteorioiden pohjalta vähemmän arvokkaaseen itäbalttilaiseen ja lyhytkalloiseen rotuun kuuluviksi.

Vaikkei Suomessa rotuopista innostuttu koskaan samalla tavoin kuin Ruotsissa, tehtiin meilläkin mm. tutkimuksia saamelaisten kalloista. Ja vielä 1960-luvulle asti oppikoulun maantiedonkirjoissa käsiteltiin rotuoppia."

Heikki Ojala

aikoinaan kielipolitiikkakeskusteluissa jonkun kerran sain sivistystä vähän raaputtamalla (no pun intended Jörn) ger maanisia svekomanneja räjähtämään - ja avaamaan syvimmät tuntonsa suomenheimoisista tumppiugreista jotka ilman ruotsalaisen sivistyksen päähän paukutusta vieläkin istuisivat kannon nokassa urahtelemassa

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Sielläpä se aikanaan Kuulapääkin ... tavallaan hauskaa kaikki tämä, vihapuheessa kiteytyy elämän voima.

Heikki Ojala

heh Puntarpäätä on jopa ikävä, ja missä onkaan esim. Masturboy89...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Kielisodan jälkeen kello viisi, huurteiset, pidetäänkö sovittuna.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Laitetaan vielä seuraava linkki pohdittavaksi ... kuinka tietyt asiat ovat ruotsalaisilla pitkän historian seurauksena kai niin syvällä maailman hahmotuksessa, että tosiasiat ja asenteet sekoittuvat:

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Puliukko+Heik...

- Juttelin kerran erään norjalaisen professorin kanssa. Hän kiven kovaan väitti, että suomen kieli ja turkin kieli ovat sukulaiskieliä. Vasta jälkikäteen ymmärsin: nämä ovat heijastuksia niistä sadan vuoden takaisista tsuudi- ja turaaniopeista ja silloisista rotuteorioista, mitkä uudempi tutkimus on kumonnut. - Niin, kysykääpä (sivistyneiltä) tutuiltanne näiden kielten sukulaisuudesta, saatte nähdä, mistä lähteestä ajatukset vieläkin sikiävät. Kuinka perustavanlaatuista ja itsestäänselvää voikaan suomalaisten rodullinen huonous maailmankuvassa olla (ja nyt en tarkoita, että mongolidit olisivat oikeasti huonompia kuin muut; samaan oppirakennelmaan ja maailmankuvaan tämä olettamus rotujen eriarvoisuudesta nyt vain kuuluu sisäänrakennettuna)!

Toimituksen poiminnat